• Посилання скопійовано

Підвищувати акциз на алкоголь не можна, поки ринок перебуває в тіні, – Гетманцев

На думку Гетманцева, підвищення акцизів на горілку і пиво не принесе додаткових доходів до бюджету, якщо половина ринку перебуває в тіні

Підвищувати акциз на алкоголь не можна, поки ринок перебуває в тіні, – Гетманцев

На думку депутата, підвищення акцизів на горілку і пиво не принесе додаткових доходів до бюджету, якщо половина ринку перебуває в тіні.

Підвищення акцизу на алкогольну продукцію доцільно тільки після виведення ринку алкоголю з тіні.

Таку думку висловив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю УНІАН, коментуючи передбачене проектом бюджету на наступний рік підвищення акцизів на тютюнову, алкогольну продукцію та пиво.

"Я не вважаю, що підвищення акцизів на алкоголь принесе додаткові доходи в бюджет сьогодні, оскільки при знаходженні 50% ринку в тіні відбудеться лише перетік коштів. Потрібно для початку вивести ринок "в білу". А ось потім підвищувати податки", - сказав Гетманцев.

За словами депутата, поданий Кабінетом Міністрів законопроект в частині зміни елементів податків на алкогольну продукцію та пиво не буде введений з 1 січня наступного року, і документ буде ще обговорюватися комітетом.

Що стосується проблеми з тінізацією ринку алкоголю, Гетманцев розповів, що спостерігається поступовий вихід "на світ".

"Судячи з надходжень від акцизу, поступово "на світло" він виходить. Але в цьому процесі різні тенденції. Наприклад, по спирту у нас недовиконання плану. Щодо акцизу з алкоголю - план перевиконано. На жаль, так і не реформована податкова поліція з "алкогольною тінню" не може впоратися. Є надія на Бюро економічної безпеки як на новий орган, який має системно зайнятися цим питанням", - повідомив депутат.

Як повідомляв УНІАН раніше, Федерація роботодавців України закликала голову парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева переглянути ставки акцизів, зокрема фахівці Федерації закликають зберегти мораторій на проведення перевірок до кінця дії карантину і зберегти ставку акцизного податку на пиво на поточному рівні.

Ще  одна проблема, про яку заявив у цьому інтерв’ю Гетманцев, це призупинення реалізації проекту по запровадженню електронних акцизних марок.

«Мені незрозуміла політика Мінфіну в сфері електронної акцизної марки. Дане питання чомусь блокується. При Кабінеті Гончарука ми прийняли рішення, що необхідно запустити систему електронних акцизних марок. Зроблено було чимало. Але на сьогодні абсолютно все застопорилося. Нічого не робиться. Мінфін позичає незрозумілу для нас позицію - пасивного спостерігача. Мабуть, комусь це потрібно. Введення електронної акцизної марки вирішило б більшість проблем ринку».

Гончарук нагадав, що Верховна Рада прийняла в першому читанні закон про заборону продажу електронних сигарет і рідин, які використовують в них, неповнолітнім. За його словами, бізнес підтримує це рішення, але при цьому заявляє, що до сих пір не вирішена проблема акцизних марок для електронних сигарет. Бізнес хоче і готовий платити акцизний податок, але Мінфіном створені такі умови, коли зробити це не представляється можливим. До сих пір в Кабмін не внесений проект постанови про затвердження зразків акцизних марок на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, і вимог по їх адміністрування. Тобто, з 1 січня 2021 року весь легальний ринок вейпа і електронних сигарет опиниться поза законом.

«На такому «благодатному» грунті різко зросте тіньовий ринок. А це величезні суми недоотримання в бюджет - крім акцизного податку, і митний збір, і ПДВ. Як вирішується ця проблема? Адже очевидно, що такий підхід Мінфіну не відповідає інтересам держави…

Ми пишемо листи про те, що ситуацію потрібно терміново вирішити, запустити розроблений механізм. Те, що Мінфін не дає ринку електронних сигарет легальних інструментів роботи, - катастрофа».

Джерело: УНІАН

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»