• Посилання скопійовано

У тютюнових виробів при перевезенні пошкоджена упаковка: що з акцизним податком у виробника?

ДПС надала роз’яснення щодо звільнення від сплати акцизного податку частини продукції, що втратила товарний вигляд за рахунок пошкодження пакування пачок та була використана у виробництві іншої підакцизної продукції (сигарет)

У тютюнових виробів при перевезенні пошкоджена упаковка: що з акцизним податком у виробника?

Коментар до листа ДПС від 27.11.2020 р. №4870/ІПК/99-00-09-03-03-06

Податківці в коментованій ІПК розглянули звернення товариства, що виробляє підакцизну продукцію (тютюнові вироби). 

У нього після реалізації продукції розкриття коробів покупцем було з’ясовано, що частина партії продукції втратила товарний вигляд за рахунок пошкодження пакування пачок.

Звісно, що такий товар покупець повернув. А виробник здійснив переробку цієї продукції – використав для виробництва інших підакцизних товарів (сигарет). То що ж буде з акцизним податком, нарахованим за цією продукцією?

Податківці нагадали, що до операцій з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування, відносяться, зокрема, операції з реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, що використовуються як сировина для виробництва підакцизних товарів (продукції) (пп. 213.3.5 ПКУ).

Отже, якщо товариство має намір використати тютюнові вироби, від яких відмовився покупець, як сировину для виробництва підакцизних товарів (продукції) з урахуванням того, що тютюнова сировина відповідає технологічній карті виробництва сигарет з асортименту Товариства для ринку України та/або ринків інших країн, то такі операції звільняються від оподаткування акцизним податком.

Але надалі операції з реалізації нових (вироблених) тютюнових виробів є об’єктом оподаткування акцизним податком (п. 213.1 ПКУ).

У випадку повного або часткового повернення покупцем підакцизних товарів (продукції), вироблених (виготовлених) на митній території України, продавцю для усунення недоліків товару (продукції) або його знищення (переробки) у зв’язку з неможливістю усунення таких недоліків, платник податку – продавець проводить коригування (зменшення) податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку у звітному періоді, у якому відбулося таке повернення (п. 217.5 ПКУ). 

Але тут, на думку податківців, є нюанс! 

Якщо пачки тютюнових виробів втратили товарний вигляд за рахунок пошкодження пакування пачок не з вини виробника, сума акцизного податку виробнику не повертається, а також у нього будуть відсутні підстави для проведення коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку у звітному періоді, у якому відбулося повернення такої продукції.

ДПС також роз’яснила, що для знищення марок з партії неякісної продукції, що повертається підприємству-виробнику, утворюється комісія, яка складає акт про списання таких марок, до складу якої входять представник територіального органу ДПС за місцезнаходженням виробника (голова комісії) і представник відповідної місцевої держадміністрації.

Отже, марка акцизного податку, якою була маркована продукція, яка надалі втратила товарний вигляд за рахунок пошкодження пакування пачок, рахується використаною відповідно до Звіту про використання марок та підлягає списанню комісією, яка утворюється на підприємстві-виробнику, виходячи з фактичної кількості марок, якими маркована така продукція, що підлягає подальшій переробці. При цьому плата за марки поверненню не підлягає (п. 27 Положення №1251).

 

Як же ж виробнику відшкодувати понесені збитки?

ДПС нагадали, що згідно зі ст. 314 ГКУ перевізник відповідає за втрату, нестачу та пошкодження прийнятого до перевезення вантажу, якщо не доведе, що втрата, нестача або пошкодження сталися не з його вини. За шкоду, заподіяну при перевезенні вантажу, перевізник відповідає у разі пошкодження вантажу – в розмірі суми, на яку зменшилася його вартість.

Отже, якщо виробник у пошкодженні товару не винен, а покупець отримав пошкоджений товар, то претензії з відшкодування збитків можна пред’явити, зокрема, перевізнику – якщо це інша юридична особа або підприємець. 

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»