• Посилання скопійовано

Особливості маркування е-сигарет залежно від виду упаковок

Якщо рідина, що використовується в електронних сигаретах, знаходиться у ємності, без додаткової упаковки, тоді наклеювання марки акцизного податку здійснюється саме на цю ємність

Особливості маркування е-сигарет залежно від виду упаковок

Коментар до ІПК ДПС від 02.06.2021 р. №2219/ІПК/99-00-09-03-02-06

Зміст запиту

Товариство має на меті почати роздрібний продаж для фізичних осіб (кінцевих споживачів) у власному магазині рідин, що використовуються в електронних сигаретах, в ємностях по 10 мл кожна. Ємності знаходяться у картонних упаковках. Але сама ємність – це флакон, у якому міститься рідина, з якого буде здійснюватися заправка контейнера багаторазового використання. Упаковка – коробка у якій буде розміщуватися одна ємність з рідиною (один флакон).

І от у Товариства виникло питання, куди саме наклеювати акцизну марку – на ємність чи  на картонну упаковку? І де саме на них це треба наклеювати? 

Водночас Товариство запитує у податківців, яка інформація повинна розміщуватися на упаковці та на ємності. Наприклад, які застереження/попередження повинні розміщуватися?

Ось що відповіли податківці.

 

Правила маркування 

Постановою №1037 затверджено зразки марок акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва.

Такі марки акцизного податку для рідин запроваджуються з 01.01.2021 року. А нормою п. 226.1 ПКУ визначено, що у разі виробництва на митній території України рідин, що використовуються в електронних сигаретах, чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов'язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару.

Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка ємності (упаковці) з рідиною, що використовується в електронних сигаретах, є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів (п. 226.2 ПКУ).

Відповідно до п. 226.9 ПКУ вважаються такими, що немарковані, рідини, що використовуються в електронних сигаретах:

  • з підробленими марками акцизного податку;
  • марковані з відхиленням від вимог Положення №1037;
  • вироблених до 1 січня 2021 року.

Отже, з місцем наклеювання акцизної марки більш-менш зрозуміло. Чіткої позиції немає, але наклеювати треба так, щоб не можна було відкрити товар без розірвання марки. 

Проте, на чому вона повинна бути – на флаконі чи на картоні? Це вже залежить від того, чи можна продавати рідину без такої картонної упаковки. Якщо такого продажу без упаковки не буде і вона закриває доступ до флакону, то марку треба клеїти на саму картонну упаковку вищеозначеним чином (розкриваєш упаковку – розриваєш марку).

 

Визначення упаковки

Щоби відповісти на питання у запиті про маркування особливих видів упаковок податківці навели у коментованій ІПК норми Порядку збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації використаної тари (упаковки), затвердженого наказом Мінекономіки від 02.10.2001 р. №224 (далі – Порядок №224).

Згідно з абз. 2 п. 2 Порядку №224 упаковка – це технічний засіб або комплекс засобів з товаром, що знаходиться в ньому, який забезпечує захист товару від пошкоджень і втрат у процесі транспортування, зберігання та продажу, а довкілля – від забруднень.

Упаковка переважно є обов’язковим елементом реалізації товару, оскільки продавець зобов’язаний передавати покупцю товар у тарі або упаковці, за винятком випадків, коли товар за своїми властивостями не потребує упаковки або ж коли договором прямо встановлено, що товар передається без упаковки.

Якщо продавець не виконує зобов’язання з передачі товару в належній упаковці, покупець має право вимагати замінити товар або його перепакувати, а в разі відмови – висунути вимоги, передбачені у випадку придбання товару неналежної якості (ст. 685, 686 ЦКУ).

Тобто випадки, коли флакон продається без картонної упаковки, можливо, траплятимуться. І ось в такому випадку клеїти марку на картонну упаковку немає сенсу. 

 

Висновки ДПС

Податківці в коментованій ІПК дійшли висновку, що наклеювання марки акцизного податку здійснюється на споживчу упаковку, на якій міститься інформація про товар, в якій знаходиться ємність.

Якщо рідина, що використовується в електронних сигаретах, буде продаватися у ємності, тобто без додаткової упаковки (коли товар не потребує додаткової упаковки), тоді наклеювання марки акцизного податку здійснюється саме на ємність.

Спосіб маркування марками акцизного податку підакцизних товарів має забезпечувати розривання марки акцизного податку під час відкупорювання (розкривання) такої упаковки.

А от відповіді щодо розміщення інформації про застереження/попередження на упаковках рідини для е-сигарет податківці не навели. Вони вважають, що розробка таких застережень та попереджень належить до компетенції МОЗ. До нього всім зацікавленим особам і слід звертатися за консультацією.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»