• Посилання скопійовано

Зареєстрували АН в ЄРАН: як її можна відкоригувати?

Податківці підкреслили, що коригуються лише показники складених акцизних накладних, зареєстрованих в ЄРАН

Зареєстрували АН в ЄРАН: як її можна відкоригувати?

ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що відповідно до п. 231.5 ст. 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, при реалізації пального або спирту етилового особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН), така реєстрація вважається наданням акцизної накладної отримувачу пального або спирту етилового.

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 № 729 (далі – Порядок).

Коригування акцизних накладних форм «П» та «С» визначено розділами IV та V Порядку. Зазначеними розділами передбачено, що якщо після реалізації пального/спирту етилового, зокрема, виникає потреба у виправленні помилок, допущених під час складання акцизної накладної форми «П» або «С», показники такої акцизної накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування акцизної накладної форми «П» або «С» (далі – розрахунок коригування) та реєстрації їх в ЄРАН.

Такі розрахунки коригування мають бути зареєстрованими в ЄРАН після реєстрації акцизних накладних форми «П» (форми «С»), показники якої коригуються, та у межах 1095 днів з дати здійснення операції з реалізації пального, яка відбулась починаючи з 1 липня 2019 року.

Коригуються лише показники складених акцизних накладних, зареєстрованих в ЄРАН відповідно до ст. 231 ПКУ (п. 2 розд. IV та п. 2 розд. V Порядку).

Для відміни показників акцизної накладної, складеної на операцію з реалізації пального (спирту етилового), яка не відбулась, та другий примірник якої не зареєстровано в ЄРАН особою, що склала таку акцизну накладну складається розрахунок коригування з кодом виду коригування – «6». Такий код виду коригування може бути зазначений при відміні показників акцизної накладної, складеної у двох примірниках акцизної накладної, у якої в ЄРАН зареєстровано тільки її перший примірник.

Складання розрахунків коригування здійснюється у такій самій кількості примірників, як і кількість примірників акцизної накладної, до якої вони складаються, крім розрахунків коригування, складених до акцизної накладної на операцію з реалізації пального (спирту етилового), яка не відбулась (у тому числі через зазначення помилкових реквізитів отримувача пального (спирту етилового) – платника податку (філії чи структурного підрозділу платника податку), або акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримано пальне (спирт етиловий)), другий примірник якої не зареєстрований отримувачем пального (спирту етилового) в ЄРАН. Такий розрахунок коригування складається в одному примірнику.

В табличній частині розрахунку коригування платник:

  • у графі 1 зазначає порядковий номер рядка – цифру «1»;
  • з акцизної накладної переносить до граф 2, 3 таблиці дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису;
  • до граф 4, 5 вносить показник коригування (зменшення) обсягу реалізованого пального (спирту етилового) з відповідним знаком (–), при цьому зменшення обсягів має збігатися з обсягом реалізованого пального (спирту етилового), зазначеного в акцизній накладній.

Такий розрахунок коригування в повному обсязі сторнує обсяг пального (спирту етилового), зазначений в акцизній накладній.

***

Читайте також:    

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»