• Посилання скопійовано

Бізнес не підтримує «попляшковий» контроль за обігом алкоголю

Зараз в органах державної влади відбувається активний процес обговорення та напрацювання змін до механізмів виготовлення, зберігання, продажу марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв

Бізнес не підтримує «попляшковий» контроль за обігом алкоголю

Наскільки нам відомо, зараз в органах державної влади відбувається активний процес обговорення та напрацювання змін до механізмів виготовлення, зберігання, продажу марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв.

Експерти Європейської Бізнес Асоціації у перспективі підтримують ідею скасування марок акцизного податку для алкогольних напоїв у тому вигляді, в якому вони є зараз, а також спрощення чи переведення звітності щодо марок акцизного податку у електронний вигляд. Це, безумовно, спростить адміністрування цих процесів.

При цьому, враховуючи особливості ринку імпортних алкогольних напоїв, а також чинні вимоги законодавства України щодо обліку та сплати акцизного податку, ми виступали та виступаємо категорично проти запровадження будь-яких інструментів, спрямованих на облік кожної окремої пляшки алкогольного напою на всіх етапах руху товару. Адже бізнес працює з партіями, а не кожною окремою пляшкою. Відповідно, і відслідковування в ланцюжку поставок кожної пляшки (з урахуванням обсягів поставок компаній) потребуватиме значного додаткового ресурсу як людського, так і фінансового. Більше того, зазначений підхід до обліку алкогольних напоїв вимагатиме переоснащення технічних потужностей на підприємствах та може спричинити значні ризики можливих помилок, пов’язаних з людським фактором.

Особливу увагу бізнес звертає на необхідність перехідного періоду для впровадження будь-яких змін, пов’язаних з маркою акцизного податку, як це передбачено діючим законодавством (не раніше, ніж через 24 місяці з моменту набрання чинності відповідними змінами).

Також слід залишити в обігу товари з тривалим та необмеженим  строком придатності з марками старого зразка до придбання таких товарів кінцевим споживачем.

Тому, підтримуючи прагнення навести лад на ринку, Європейська Бізнес Асоціація закликає співпрацювати з бізнесом для розробки механізму, який би сприяв вирішенню існуючих проблем на ринку, не створював додаткових обтяжень та труднощів для легальних виробників та імпортерів алкогольних напоїв.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»