• Посилання скопійовано

З 16 квітня діють нові правила встановлення дати виникнення ПЗ з акцизу з реалізації електроенергії

Зокрема, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні акциз виникає на дату зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок або дату отримання інших видів компенсації за реалізовану електричну енергію

З 16 квітня діють нові правила встановлення дати виникнення ПЗ з акцизу з реалізації електроенергії

ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 16.04.2022 набрав чинності Закон України від 01.04.2022 р. №2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» (Закон України №2173), яким підрозділ 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено п. 38-1.

Згідно із вищезазначеним пунктом для платників акцизного податку, визначених у пп. 212.1.13 ПКУ (фізична особа – це резидент або нерезидент, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, відповідно до митного законодавства), що є виробниками електричної енергії, датою виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку на операції з реалізації електричної енергії є:

  • з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні – дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок або дата отримання інших видів компенсації за реалізовану електричну енергію;
  • з першого податкового періоду, наступного за періодом припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні, – дата складення документа, що засвідчує факт постачання електричної енергії згідно з п. 216.10 ПКУ (для електричної енергії, реалізованої починаючи з першого податкового періоду, наступного за періодом припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні), та дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок або дата отримання інших видів компенсації (щодо електричної енергії, реалізованої у період з 01 березня 2022 року по останній податковий період, в якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, включно).

***

Читайте також: З 16 квітня діють нові податкові та митні пільги для бізнесу!

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»