• Посилання скопійовано

З 1 січня в Україні вдвічі подорожчала база розрахунку всіх земельних платежів

Незважаючи на формальну прив’язку до ринку землі, запровадження якого в Україні відстрочено на невизначений термін, новий показник нормативної грошової оцінки земель товарного виробництва набрав чинності. Таким чином, середня вартість гектара землі у країні з 1 січня становить близько 20 тис. грн проти 11,8 тис. грн на кінець минулого року.

«Оскільки жодних змін не було, то постанова уряду про збільшення коефіцієнта розрахунку нормативної грошової оцінки земель набрала чинності, — каже директор центру «Реформування земельних відносин в Україні» М. Федорченко. — Це означає, що зростуть всі платежі, які розраховувалися у процентному відношенні до цього показника, — насамперед оренда, а також земельний податок, єдиний сільськогосподарський податок».

Виходячи з того, що мінімальна ставка оренди в Україні становить 3% від нормативної грошової оцінки землі, орендна плата у середньому у країні становитиме близько 700 грн за гектар.

За словами М. Федорченка, підвищуючи нормативну оцінку земель, уряд намагався стимулювати зростання орендних платежів, щоб збільшити доходи селян. «Так, вони це зробили, але зробили адміністративним способом. А ринок оренди має бути висококонкурентним, і визначатися рівень платежів повинен саме ринком. І коли уряд грубо втручається у цей тонкий механізм — це погана ознака для ринку, — зазначив він. — Але поки що є відчуття, що вони не дивляться далі, ніж жовтень місяць, коли у країні мають відбутися вибори».

Нагадаємо, Кабінет Міністрів підвищив нормативну грошову оцінку землі у 1,756 разу Постановою від 31 жовтня «Про внесення змін до методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів».

Після того як стало зрозуміло, що ринок землі не буде запроваджено в Україні у 2012 році, прозвучали пропозиції відстрочити і підвищення нормативу оцінки землі, проте уряд не відмовився від своїх намірів.

В основі розрахунку нормативної грошової оцінки земель ? рентний дохід, який створюється при виробництві зернових культур і визначається за даними економічної оцінки земель.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»