• Посилання скопійовано

Плата за землю: нюанси обчислення, декларування та сплати у 2012 році

Законом України від 07.07.2011 р. №3609 внесено зміни до ПКУ щодо плати за землю, які є чинними з 1 січня 2012 року.

Зокрема, перенесено термін подання податкової декларації із земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, тобто граничний термін подання податкової декларації з плати за землю — не пізніше 20 лютого поточного року. До внесених змін податкові декларації подавалися до 1 лютого поточного року.

Змінено порядок оподаткування земельних ділянок, що належать до земель залізничного транспорту. Так, відповідно до внесених змін, до земель залізничного транспорту належать землі смуг відведення залізниць під залізничним полотном та його облаштуванням, станціями з усіма будівлями та спорудами енергетичного, локомотивного, вагонного, колійного, вантажного і пасажирського господарства, сигналізації та зв’язку, водопостачання, каналізації; під захисними та укріплювальними насадженнями, службовими, культурно-побутовими будівлями та іншими спорудами, необхідними для забезпечення роботи залізничного транспорту.

Законом передбачено, що за ставкою 25% обчислюється податок за земельні ділянки (у межах населених пунктів), що належать до земель залізничного транспорту (крім земельних ділянок, на яких розміщені окремо розташовані культурно-побутові будівлі та інші споруди і які оподатковуються на загальних підставах).

Податок за земельні ділянки за межами населених пунктів, що належать до земель залізничного транспорту (крім земельних ділянок, на яких розміщені окремо розташовані культурно-побутові будівлі та інші споруди і які оподатковуються на загальних підставах) обчислюється в розмірі 0,02% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області. Земельні ділянки залізничного транспорту, на яких розміщені окремо розташовані культурно-побутові будівлі та інші споруди за межами населених пунктів, оподатковуються за ставкою, у розмірі 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Внесені Законом зміни запроваджують окремі ставки земельного податку для земельних ділянок, на яких розташовано аеродроми.

Отже, у межах населених пунктів земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовано аеродроми, обчислюється за ставкою 25% від суми податку.

За межами населених пунктів земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовано аеродроми, справляється за ставкою 0,02% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Водночас для таких земельних ділянок встановлено окрему верхню межу розміру орендної плати за землю, згідно з якою річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (орендодавцями яких є у межах населених пунктів — сільські, селищні та міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні держадміністрації) для земельних ділянок, що надані для будівництва та/або експлуатації аеродромів, не може перевищувати чотирикратного розміру земельного податку

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»