• Посилання скопійовано

Відокремлені підрозділи із власним балансом є самостійними платниками збору за спецводокористування

Хто є платником збору за спеціальне використання води, якщо дозвіл на спеціальне водокористування отримано юридичною особою (головним підприємством), а використання води здійснюють у різних регіонах (вода використовується з різних водних об’єктів) філії, відділення, структурні підрозділи, які складають окремий баланс та мають банківські рахунки?

Відповідно до п. 323.1 ст. 323 розділу ХVІ «Збір за спеціальне використання води» Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 (далі — ПКУ) платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їхні філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Податкові декларації збору подаються платниками збору органам державної податкової служби у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації (п. 328.3 ст. 328 ПКУ). Платники збору подають одночасно з податковими деклараціями органам державної податкової служби копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (п. 328.7 ст. 328 ПКУ).

Збір сплачується платниками збору у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації (п. 328.4 ст. 328 ПКУ).

Філії, відділення, інші відокремлені підрозділи водокористувача, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, подають податкові декларації та сплачують збір за своїм місцем податкової реєстрації (п. 328.5 ст. 328 ПКУ).

Якщо до складу водокористувача входять структурні підрозділи, які не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, то декларації збору подаються і збір вноситься водокористувачем, до складу якого входять такі структурні підрозділи, за місцезнаходженням водних об’єктів та за ставками збору, встановленими для цих водних об’єктів (п. 328.6 ст. 328 ПКУ).

Таким чином, при отриманні дозволу на спеціальне водокористування юридичною особою (головним підприємством) за місцезнаходженням своїх філій, відділень, інших відокремлених підрозділів, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, які здійснюють використання води, платниками збору за спеціальне використання води є філії, відділення, інші відокремлені підрозділи юридичної особи, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс за своїм місцем податкової реєстрації.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»