• Посилання скопійовано

Ъ: В Україні пропонують ввести податок для бездітних

Парламентарії пропонують повернути податок на бездітних, що діяв в СРСР. Якщо до 30 років громадяни України не обзаведуться дітьми, вони будуть платити 17% податку на доходи фізичних осіб незалежно від рівня доходів. За наявності в сім’ї понад трьох дітей ставка податку складе 5-10%. Норми позитивно відіб’ються на бюджетних надходженнях і збільшать рівень народжуваності, впевнені автори законопроекту. Проте в парламенті не готові схвалювати закон, оскільки податкові зміни не поліпшать розвиток соціальної інфраструктури.

Народні депутати Ярослав Сухий (Партія регіонів) і Катерина Лук’янова ("Наша Україна-Народна самооборона") подали до Верховної ради законопроект N10112, яким пропонують переглянути ставки податку на доходи фізосіб (ПДФО). Підвищене податкове навантаження -17% - крім доходів, що перевищують 10-кратний розмір мінімальної зарплати, буде поширюватися і на бездітних українців, які досягли 30 років. "До 30 років людина має право думати, кого хоче собі за дружину або чоловіка, є час здобути освіту, зробити кар’єру, створити сім’ю і спробувати народити дитину", - пояснює пані Лук’янова. Винятком стануть бездітні інваліди I-III груп. Сім’ї, які виховують одну дитину або двоє дітей, платитимуть податки за звичайною ставкою 15%, трьох-чотирьох (за умови, що молодша дитина має досягти трьох років) - 10%, п’яти і більше - 5% незалежно від рівня доходів. "У нас ставка прив’язана до доходу, але ми забуваємо, що сім’я, яка має дитину, втрачає в доходах, і держава не компенсує втрати. Виплати при народженні - добре, але є дитсадок, школа, вища освіта", - говорить депутат.

Таким чином, автори поправок фактично пропонують повернутися до системи податку на холостяків, одиноких та бездітних громадян, що застосовувалася протягом більше 50 років до розпаду СРСР. У європейській практиці таких норм немає. А в Україні поки діє податкова соціальна пільга для багатодітних сімей, що поширюється на громадян з доходом нижче 1,4 мінімальної зарплати (1,5 тис. грн). У 2012 році розмір такої пільги на кожну дитину становить 80,48 грн. У законопроекті вказується, що пільги не будуть поширюватися на громадян, позбавлених батьківських прав, які відмовляються від сплати аліментів. В поправках нічого не сказано про сім’ї, які за станом здоров’я не можуть мати дітей. За словами пані Лук’янової, схвалення норм стимулюватиме народжуваність, тому що за два роки населення України зменшилося на 365,2 тис. осіб. Додаткові надходження до бюджету можуть скласти до 800 млн грн за рахунок збільшення ставки для бездітних, яка покриє зниження навантаження на сім’ї з дітьми.

Співрозмовник в Державній податковій службі (ДПС) назвав запропоновані зміни дурістю: "Краще б норми приймали, як зарплати з тіні вивести. Крім того, ніхто ж не знає, з якої причини людина не має дітей". Член комітету з питань бюджету Володимир Бондаренко ("БЮТ-Батьківщина") нарікає на те, що у нас скоротилася кількість дитячих кухонь і дитсадків: "Ставати в чергу в дитячий садок потрібно ще під час вагітності". Тому допомогу батькам потрібно надавати не податками, а створенням інфраструктури. На думку глави комітету з питань соціальної політики та праці Василя Хари (Партія регіонів), перш за все, в країні потрібно створити умови для збільшення народжуваності - достатню кількість робочих місць, адекватне зростання зарплат, умови для виховання та освіти дітей. "Коли всі умови будуть, а люди будуть дурня валяти, тоді їх можна штрафувати або стимулювати", - вважає депутат.

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»