• Посилання скопійовано

Щодо порядку повернення платникам податків переплати з екологічного податку

Статтею 43 Податкового кодексу України визначено умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платниками податків. З метою реалізації вимог статті 43 Податкового кодексу України спільним наказом ДПА України, Міністерства фінансів України та Державного казначейства України від 21.12.2010 р. №974/1597/499 затверджено Порядок взаємодії органів державної податкової служби, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.12.2010 р. за №1386/18681) (далі — Наказ №974/1597/499).

Так, помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до цієї статті, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

За наявності у платника податків податкового боргу повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, за відсутності у платника податків рахунка в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються органом державної податкової служби на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

Платник податків подає заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Орган ДПС на підставі даних карток особових рахунків платників готує висновок за встановленою формою та реєстр висновків і подає його для виконання відповідному органу Державної казначейської служби України.

Згідно з пунктом 7.2 розділу 7 Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженим наказом ДПА України від 18.07.2005 р. №276 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.08.2005 р. за №843/11123) у разі, якщо за даними обліку податків, зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, що ведеться в органах ДПС, суми помилково та/або надміру сплаченого податку, збору (обов’язкового платежу) немає або вона менша за суму, заявлену платником до повернення, підрозділ обліку та звітності органу ДПС у встановлений термін письмово, з викладенням причин, повідомляє платника податку про необхідність проведення звірки у зв’язку з неможливістю повернення коштів або часткового повернення заявленої суми.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»