• Посилання скопійовано

Гаражно-будівельний кооператив повинен сплачувати податок за земельну ділянку на загальних підставах

Чи поширюється пільга, передбачена статтею 281 Податкового кодексу України, на власників гаражів, якщо гараж перебуває у гаражно-будівельному кооперативі?

Статтею 41 Земельного кодексу визначено, зокрема, що гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для гаражного будівництва передаються безкоштовно у власність або надаються в оренду в розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.
Згідно зі статтею 116 цього Кодексу громадяни та юридичні особи придбавають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених Земельним кодексом.
Документами, що засвідчують право власності або право користування землею, є Державний акт на право власності на земельну ділянку і Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою. Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі (стаття 126 цього Кодексу).
Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб підпунктом 281.1 статті 281 Податкового кодексу України, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема для будівництва індивідуальних гаражів — не більше ніж 0,01 га.
Таким чином, якщо фізична особа має у власності земельну ділянку, яку надано для будівництва індивідуального гаража, і ця ділянка посвідчується Державним актом на право власності, то в цьому випадку особи, зазначені у пункті 281.1 статті 281 Податкового кодексу, мають пільги зі сплати земельного податку. При цьому пільги, передбачені статтею 281 Податкового кодексу для власників земельних ділянок або землекористувачів — фізичних осіб, не поширюються на гаражно-будівельні кооперативи — юридичних осіб, навіть якщо їхні співвласники належать до пільгових категорій платників земельного податку. Тобто гаражно-будівельний кооператив повинен сплачувати податок за земельну ділянку на загальних підставах.

Джерело: Єнакієвська ОДПІ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»