• Посилання скопійовано

Екологічний комітет ВРУ підтримує введення утилізаційного збору

Проект Закону від 27.09.2012 р. №11260

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.
Законопроектом пропонується одночасне введення Закону «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів», яким будуть визначені правові основи функціонування системи збору, видалення, знешкодження та утилізації непридатних для використання т/з, і Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації т/з», спрямованого на вирішення фінансових питань, пов'язаних із дією системи утилізації транспортних засобів.
Проектом пропонується розширити базу екологічного податку зі справлянням цього податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів категорій M і N (легкові, вантажні, вантажопасажирські автомобілі, автобуси і спеціальні т/з).
Згідно з документом платниками екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації т/з є особи, які:
— здійснюють ввезення транспортних засобів на митну територію України і виробництво (виготовлення) т/з на території України для продажу на внутрішньому ринку України;
— придбавають транспортні засоби в осіб, які не сплачують екологічний податок відповідно до ПК.
Розмір екологічного податку, належного до сплати з конкретного транспортного засобу, обчислюється виходячи зі ставок і коефіцієнтів для кожного виду транспортного засобу, об'єму двигуна, року випуску, маси та інших характеристик.
Не є платниками екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів:
— особи, які ввозять на митну територію України т/з, що належать дипломатичним представництвам або консульським установам іноземних держав, міжнародним організаціям, які користуються привілеями та імунітетом згідно із загальновизнаними засадами і нормам міжнародного права, а також працівникам таких представництв, установ, організацій та членам їхніх сімей;
— особи, які ввозять на митну територію України т/з, раніше вивезені за межі митної території України, за наявності документів, що підтверджують їх попереднє вивезення;
— нерезиденти, які тимчасово ввозять на митну територію України т/з особистого користування;
— особи, які ввозять на митну територію України т/з у режимі транзиту, та ін.
На засіданні комітету наголошувалося, що «запровадження такого екологічного податку в перший рік після запровадження забезпечить прямі додаткові надходження до бюджету обсягом 2,2 млрд гривень як від імпорту, так і від внутрішнього виробництва транспортних засобів. При цьому внутрішнє виробництво транспортних засобів зросте на 25%, що зумовить збільшення бюджетних надходжень також від інших податків і зборів. Обсяги імпорту транспортних засобів скоротяться більш ніж на 3% за рахунок загальної позитивної динаміки зростання і низької наповненості внутрішнього автомобільного ринку».
Зазначалося також, що з урахуванням наявних розмірів автомобільного парку в Україні, прогнозованого збільшення обсягів зняття колісних транспортних засобів з експлуатації, зростання потреби в утилізації автомобільної техніки нині потребує вирішення питання щодо комплексного здійснення заходів із запобігання або зменшення обсягів утворення відходів, стимулювання впровадження маловідхідних, ресурсозберігаючих технологій в галузі виготовлення автомобільного транспорту, а також розвитку і підтримки системи утилізації транспортних засобів.
За інформацією прес-служби ВР

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»