• Посилання скопійовано

ДПС відповідає на питання щодо спеціального використання води

З 1 липня 2012 року, суб’єкти господарювання, які використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, не є платниками збору за спеціальне використання води

ДПС відповідає на питання щодо спеціального використання води

1. Чи необхідно та у якому випадку подавати до органу ДПС заяву про відсутність у звітному році об’єкта обчислення збору за спеціальне використання води? 

Суб’єкти господарювання, які використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, починаючи з 1 липня 2012 року не є платниками збору за спеціальне використання води

Підставою для припинення податкового обов’язку є, зокрема, скасування податкового обов’язку у передбачений законодавством спосіб. 

Оскільки податковим періодом по збору за спеціальне використання води є квартал, то суб’єкти господарювання не є платниками збору за спеціальне використання води починаючи з ІІІ кварталу 2012 року і можуть не подавати податкову декларацію по збору за наступні звітні періоди за умови повідомлення про це відповідного органу державної податкової служби за місцем податкової реєстрації та надання заяви про відсутність у таких суб’єктів господарювання у наступних звітних періодах об’єктів обчислення збору. 

2. Що є підтвердженням факту використання води суб’єктом господарювання виключно для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб? 

Суб’єкт господарювання (в тому числі платник єдиного податку), який має дозвіл на спеціальне використання води або договір на поставку води, не є платником збору за спеціальне використання води у разі використання ним води для задоволення виключно власних (потреб співробітників) питних і санітарно-гігієнічних потреб (в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання води для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані). 

У разі використання суб’єктом господарювання води одночасно як для виробничих потреб, так і для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб він є платником збору за спеціальне використання води за весь обсяг фактично використаної води. 

Чинним Податковим кодексом України не передбачено механізму розподілу обсягів фактично використаної у звітному періоді води на обсяги: використаної окремо для власних санітарно-гігієнічних та використаної для інших потреб суб’єктами господарювання, з причини відсутності нормативів споживання води виключно на власні питні і санітарно-гігієнічні потреби. 

За даними первинного обліку, а також видом господарської діяльності можливо визначити напрямок використання води (для виробничих або санітарно-гігієнічні потреби). 

 

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»