• Посилання скопійовано

«Податок на відпочинок»

У Києві туристичний збір сприяє розвитку інфраструктури

«Податок на відпочинок»

Останнім часом в Україні значно збільшилась кількість іноземних туристів, котрі витрачають свої кошти на мандрівки нашою державою. Українці також все більше подорожують рідними містами, тим самим наповнюють бюджет країни.

Так понад два роки тому в Україні було введено новий податок на відпочинок – так званий туристичний збір, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету. Платниками вказаного збору стали громадяни у тому числі й іноземці, які перебувають на території адміністративно-територіальної одиниці де відповідно до норм Податкового кодексу України діє рішення місцевої ради про встановлення розміру туристичного збору (у столиці – рішення Київради від 26.06.11 р. № 242/5629).

Запровадження туристичного збору є ще одним кроком на шляху до розбудови економічної стабільності країни. Податок покликаний розвивати вітчизняний туризм та зміцнювати місцеві бюджети.

У Києві туристичний збір складає 1 % від вартості всього періоду проживання в готелях, кемпінгах, мотелях, гуртожитках та інших готельних та санаторно-курортних установах столиці. Наразі 267 столичних суб’єктів господарювання сплачують туристичний збір, а саме 84 фізичних та 183 юридичних особи.      

Нагадаємо, що туристичний збір не сплачують діти (особи до 18 років) і ті особи, котрі постійно проживають у селах, селищах або містах, де встановлено вказаний збір або якщо вони винаймають на цих територіях житло. Також від туристичного податку звільняються особи, котрі прибули у відрядження, інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів, ветерани війни, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Також, не підлягають під категорію осіб, які повинні сплачувати туристичний збір і ті, хто прибув за путівками на лікування, оздоровлення, реабілітацію. Також податок на відпочинок не повинні сплачувати дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади.

Звертаємо увагу, що особи, які поденно надають в оренду власні помешкання, а також квартирно-посередницькі організації, які направляють громадян на поселення у будинки (квартири), що належать фізособам, також мають сплачувати «податок на відпочинок».    

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»