• Посилання скопійовано

При зміні порядку спецводокористування - повідомте податкову

У разі зміни умов водокористування, водокористувачі зобов'язані протягом 10 днів повідомити про це контролюючі органи

При зміні порядку спецводокористування - повідомте податкову

Порядок сплати збору за спеціальне використання води (далі — збір за спецводокористування) встановлено розділом XVI ПКУ.

Так, згідно зі ст. 326 ПКУ, водокористувачі самостійно обчислюють збір за спеціальне використання води та збір за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики і рибництва щокварталу наростаючим підсумком з початку року, а за спеціальне використання води для потреб водного транспорту — починаючи з першого півріччя поточного року, в якому відбувалося таке використання.

Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об'єктів з урахуванням обсягу втрат води в їхніх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів. За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо). У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо є можливість встановити їх, збір сплачується у двократному розмірі.

Платники збору мають подавати відповідну податкову декларацію (п. 328.3 ПКУ). Декларація подається і збір сплачується у строки, встановлені для квартального звітного періоду (тобто декларація подається протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу, а граничний строк сплати збору — 10 днів після закінчення строку подання такої декларації).

Також платники збору повинні підтримувати зв'язок із податківцями та повідомляти їх про зміни, що відбулися в порядку спецводокористування. Так, згідно з п. 328.7 ПКУ, платники збору подають контролюючим органам одночасно з податковими деклараціями копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води. А за п. 326.12 ПКУ, у разі зміни умов водокористування, видачі протягом року нових дозволів на спеціальне водокористування, укладення договорів на поставку води водокористувачі зобов'язані протягом 10 днів повідомити про це контролюючі органи (та органи водного господарства).

Звісно, в розділі XVI ПКУ немає прямої вимоги повідомляти податківців про те, що підприємство більше не займається спецводокористуванням. Проте, якщо дозвіл на спецводокористування на певний рік не оформлено і водою платник податку в такому році вже не користується, про це бажано доповісти в ДПІ за місцем обліку, щоб уникнути непорозумінь, про які йдеться у запитанні. На цьому наполягає і Міндоходів: http://minrd.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/73651.html. Утім, санкцій за неподання такого повідомлення до ДПІ законодавство не встановлює, а декларації мають подаватися лише платниками збору

Ганна Бикова

 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»