• Посилання скопійовано

Понаднормові добові оподатковуються військовим збором

Сума, на яку збільшено розмір добових витрат на відрядження понад встановлені норми на підставі рішення керівництва, оподатковується військовим збором на загальних підставах

Понаднормові добові оподатковуються військовим збором

ДФС у інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 132.02) роз’яснила питання оподаткування військових збором понаднормових сум добових витрат на відрядження.

Податківці нагадуються, що суми добових витрат для держслужбовців і працівників підприємств та організацій, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, затверджені постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98

Для небюджетних підприємств максимальний розмір добових, які можна віднести до витрат без документального підтвердження, встановлено пунктом 140.1.7 ПКУ (див. також у розділі "Довідники")

Водночас, відповідно до пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ, об’єктом оподаткування збором є доходи, зокрема, у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Отже, суми добових, що включаються до витрат платника податку на прибуток у межах встановлених норм, не є доходами працівників небюджетних підприємств, які направляються у відрядження. Суму їх перевищення слід розглядати як інші (компенсаційні) виплати, які нараховуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами, і підлягають оподаткуванню військовим збором.

Підприємства, установи та організації, які не утримуються за рахунок бюджетних коштів, можуть встановлювати розмір добових в колективному договорі.

Враховуючи вищезазначене, сума, на яку збільшено розмір добових витрат на відрядження понад встановлені норми на підставі рішення керівництва, підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»