• Посилання скопійовано

Узагальнююча податкова консультація з військового збору: оприлюднено проект

У зв’язку з актуальністю питань стосовно нарахування та сплати військового збору ДФСУ готується проект узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування доходів фізосіб військовим збором

Узагальнююча податкова консультація з військового збору: оприлюднено проект

На сайті ДФСУ оприлюднено проект Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування доходів фізичних осіб військовим збором.

Зокрема, у ньому податківці роз'яснюють:

1. Нараховані до 01.01.2015 р. доходи, але виплачені після цієї дати, не підлягають оподаткуванню військовим збором. Водночас суми доходів, нараховані після 01.01.2015 р. за періоди до 01.01.2015 р., підлягають оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

2. Норми п. 164.5 ст. 164 ПКУ застосовуються під час нарахування доходу у будь-якій негрошовій формі для визначення бази оподаткування доходу ПДФО. Пунктом 16-1 підрозділу 10 ПКУ для військового збору застосування коефіцієнта, визначеного пунктом 164.5 ПКУ, не передбачено.

3. Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізосіб – підприємців та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є 2015 рік. 

Терміни сплати військового збору:

  •  для фізосіб – підприємців, – до 19 лютого 2016 року;
  •  для фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до 1 серпня 2016 року.

Суб'єкти господарювання та/або самозайняті особи, які виплачують доходи фізособам – підприємцям або фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність, за здійснення ними своєї діяльності, не є податковими агентами щодо таких доходів.

Отже, з метою уникнення подвійного оподаткування військовий збір не утримується госпсуб'єктами та/або самозайнятими особами при виплаті доходів фізособам – підприємцям або фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність, за здійснення ними своєї діяльності, якщо фізичною особою надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію, або копію довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

4.  Оскільки об’єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізособи – резидента (нерезидента), до якого включається частина доходу від операцій з нерухомим майном, розмір якої визначається згідно зі ст. 172 ПКУ, то сума такого доходу оподатковується військовим збором за ставкою 1,5 %.

Водночас не є об’єктом оподаткування військовим збором сума доходу, отримана фізособою - резидентом (нерезидентом) від операцій з продажу (обміну) нерухомого майна відповідно до п. 172.1 ПКУ.

5. У разі нотаріального оформлення об’єктів спадщини, посвідчення договорів купівлі – продажу нерухомого (рухомого) майна, договорів дарування, своєчасною сплатою військового збору є сплата його до нотаріального посвідчення. 

З огляду на це, податківці рекомендують нотаріусам включати до податкового розрахунку (ф. 1ДФ) інформацію про суму сплаченого військового збору.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»