• Посилання скопійовано

ДФС про сплату юрособою-"єдинником" податку за землю під багатоповерхівкою

Юрособа на єдиному податку є власником нежитлового приміщення в багатоповерховому житловому будинку. Чи сплачувати земельний податок та орендну плату за землю у разі здавання частини цього приміщення в оренду?

ДФС про сплату юрособою-"єдинником" податку за землю під багатоповерхівкою

ДФСУ у листі від 20.07.2016 р. №15660/6/99-95-42-01-15 роз'яснила, що у суб'єкта господарювання, який обрав спрощену систему оподаткування (платник єдиного податку третьої групи), обов'язок сплачувати земельний податок або право на звільнення від його сплати настає з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Отже, земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території, сплачує суб'єкт господарювання, який має право власності або користування на таку земельну ділянку.

Водночас користування земельною ділянкою може виникати й на умовах оренди земельної ділянки державної та (або) комунальної власності.

Орендну плату за земельну ділянку державної і комунальної власності сплачує орендар земельної ділянки. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки Звільнення від сплати орендної плати чинним законодавством не передбачено.

Тобто, платником орендної плати за землі державної та комунальної власності є юридична особа, в тому числі платник єдиного податку третьої групи, що уклала з відповідним органом місцевого самоврядування або органом виконавчої влади договір оренди земельної ділянки.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»