• Посилання скопійовано

Як оподатковується дохід фізособи від надання в оренду нерухомості

Податківці нагадали порядок оподаткування доходу фізичної особи від надання в оренду нерухомості, а також наголосили, що укладання договору найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством не передбачено

Як оподатковується дохід фізособи від надання в оренду нерухомості

ДФСУ у листі від 18.10.2016 р. №10941/З/99-99-13-01-03-14 нагадала: якщо орендар є фізособою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДФО та військового збору, є орендодавець. Але сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. 

Наразі мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, затвердженої постановою від 29.12.2010 р. №1253. Вона визнається виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади.

Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди. 

Звертаємо увагу! Укладання договору  найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством України не передбачено.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»