• Посилання скопійовано

Підприємство користується автомобілем працівника: які наслідки?

ДФСУ надала роз'яснення щодо використання у господарській діяльності автомобілів працівників та виплати компенсації працівникам за використання автомобілів у службових цілях

Підприємство користується автомобілем працівника: які наслідки?

ДФСУ у листі від 08.12.2017 р. №2912/6/99-99-15-01-01-15/ІПК зазначають, що сума компенсації, що виплачується юрособою найманому працівнику за використання власного автомобіля у службових цілях включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Щодо права юридичної особи відносити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені за придбане пальне для експлуатації автомобіля з метою виконання працівником службових обов’язків податківці зазначають наступне: платник ПДВ, який відповідно до умов договору забезпечує орендоване майно (автомобіль) паливно-мастильними матеріалами для ведення господарської діяльності, має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку зі здійсненням таких витрат, на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних.

При цьому, виходячи з вартості придбаних паливно-мастильних матеріалів, які використані не в рамках здійснення господарської діяльності та/або використання яких в рамках господарської діяльності не підтверджено документально, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання за правилами встановленими п. 198.5 ПКУ.

Разом з цим норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті затверджені наказом Мінтранспорту України від 10.02.1998 р. №43. Витрати палива понад такі норми вважаються використанням палива в негосподарській діяльності суб'єкта господарювання.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»