• Посилання скопійовано

Самостійне коригування ціни контрольованої операції: як відобразити у декларації?

Податківці роз'яснили як відобразити у декларації самостійне коригування ціни контрольованої операції

Самостійне коригування ціни контрольованої операції: як відобразити у декларації?

Відповідно до пп. 39.5.4.1 ПКУ у разі застосування платником податків під час здійснення контрольованих операцій умов, що не відповідають принципу «витягнутої руки», платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету, - нагадує ДФС у Донецькій області.

Самостійне коригування є коригуванням платником податків ціни контрольованої операції, за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки», навіть якщо така ціна відрізняється від фактичної ціни, встановленої під час здійснення контрольованої операції (пп. 39.5.4.2 ПКУ).

Додаток ТЦ «Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку» до Декларації  подається у разі проведення платником податку самостійного коригування, проведеного відповідно до пп. 39.5.4  ПКУ.

У графі 15 Додатка ТЦ відображається сума коригування при продажу товарів (робіт, послуг), у графі 17 – сума коригування при придбанні товарів (робіт, послуг). При цьому сумарне значення коригувань, відображених у графах 15 та 17 визначається окремо щодо товарів (робіт, послуг) та щодо цінних паперів.

Додаток ТЦ може подаватись платником податку як звітний (звітний новий), так і як уточнюючий.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ, зокрема надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 ПКУ у строк не пізніше 1 травня року, наступного за звітним (абзаци третійчетвертий п. 50.1 ПКУ).

Отже, якщо виправлення показників додатка ТЦ здійснюється в уточнюючій Декларації, то правильні значення коригування ціни при продажу/придбанні товарів (робіт, послуг) відображаються у рядках 15 та 17 додатка ТЦ до Декларації з подальшим їх відображенням у рядках 3.1.3 ТЦ та 3.1.4 ТЦ додатка РІ «Різниці» до рядка 03 РІ уточнюючої Декларації.

На підставі порівняння податкового зобов’язання такої Декларації та Декларації, яка уточнюється, визначаються суми збільшення податкового зобов’язання, пені та штрафу, які відображаються у частині «Виправлення помилок» (рядки 26, 29 та 30) Декларації.

Разом з уточнюючою Декларацією платник податку має право надати до контролюючого органу доповнення із поясненням проведених виправлень.

Джерело: ДФС у Донецькій області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»