• Посилання скопійовано

Фізособа надає свою землю в оренду «єдиннику» IV групи: що з земельним податком?

Податківці розповіли, коли відбувається звільнення від сплати земельного податку у разі передачі в оренду власної ділянки «єдиннику» IV групи

Фізособа надає свою землю в оренду «єдиннику» IV групи: що з земельним податком?

Податківці в індивідуальній консультації від 24.04.2018 р. №1836/Х/99-99-13-03-01-14/ІПК зазначили, що наразі за пп. 14.1.72 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок та земельних часток та  постійні землекористувачі.

Тобто при наданні в оренду своєї власної земельної ділянки фізична особа все одно є платником земельного податку. 

Проте за п. 281.3 ПКУ при наданні в оренду земельних ділянок орендарю-«єдиннику» IV групи до моменту анулювання його реєстрації фізособа-орендодавець звільняється від сплати земельного податку.

Зверніть увагу: ця норма загальна. Але податківці в ІПК прив’язують таке звільнення саме до умов оподатковування єдиними податком для IV групи. А за п. 292-1.1 ПКУ єдиний податок IV групи сплачується з площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду.

На підставі вищенаведених норм висновок податківців такий: «фізичні особи - власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі звільняються від сплати земельного податку за умови передачі таких ділянок в оренду платнику єдиного податку четвертої групи тільки земель сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду». 

Тож при наданні в оренду земель несільгосппризначення фізособам-орендодавцям слід буде сплатити земельний податок за загальними правилами.

Детальніше щодо звітування з земельного податку у нашій аналітиці (для передплатників).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»