• Посилання скопійовано

Свердловина в оренді: хто сплачує рентну плату за спецводокористування?

З 01.01.2018 було змінено перелік суб’єктів господарювання, що є платниками рентної плати за спецводокористування. Чи є зараз платниками такого податку власники свердловини, що здають їх в оренду і самостійно видобуток води не здійснюють?

Свердловина в оренді: хто сплачує рентну плату за спецводокористування?

Детально, хто є платниками рентної плати за спеціальне використання води, ми писали тут

Офіс великих платників податків ДФС у консультації від 05.05.2018 р. № 2023/ІПК/28-10-01-03-11 нагадав, що відповідно до п. 255.1 ПКУ платниками рентної плати за спеціальне використання води є, зокрема, первинні водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності. Первинними водокористувачами вважаються юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів.

А у вторинних водокористувачів, що використовують воду, отриману від первинних водокористувачів, відсутній обов’язок щодо сплати рентної плати за спеціальне використання води у 2018 році.

Тому податківці наголосили: якщо свердловина, яка розташована на території підприємства, була передана ним в оренду, і таке підприємство безпосередньо не здійснює видобуток води, то такий орендодавець не є платником рентної плати. Навіть, якщо купуватиме видобуту воду у орендатора своєї свердловини.

Платником рентної плати в даному випадку буде орендар такої свердловини, оскільки саме він безпосередньо здійснює видобуток води з неї і тому має статус первинного водокористувача.

 

Чи потрібно повідомляти податківців про втрату статусу платника рентної плати?

Якщо до здачі свердловини в оренду підприємство перебувало на обліку як платник рентної плати за спецводокористування, чи треба надавати податківцям якісь документи, щоб знятися з цього обліку після втрати статусу первинного водокористувача?

У коментованому листі податківці зазначили, що заява про виключення з переліку платників рентної плати за спеціальне використання води до контролюючих органів не подається. Якщо суб’єкт господарювання перестав бути платником рентної плати, він просто не подає декларацію за наступні податкові періоди.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»