• Посилання скопійовано

Платниками земельного податку є власники такої земельної ділянки

Чи потрібно сплачувати земельний податок, якщо підприємство має у власності нерухомість, однак право власності на земельну ділянку під такою нерухомістю належить іншій особі? Роз’яснення від податківців

Платниками земельного податку є власники такої земельної ділянки

Відповідно до пп. 14.1.72 ПКУ платниками земельного податку є:

  • власники земельних ділянок та земельних часток (паїв);
  • постійні землекористувачів (щодо ділянок державної та комунальної власності).

Тож у ІПК від 12.06.2018 р. № 2582/ІПК/08-01-12-03-16 податківці приходять до висновку, якщо суб’єкт господарювання користується чужою земельною ділянкою (правовстановлюючі документи складено на іншу особу) для використання нерухомості розміщеної на ній, то підстави виникнення податкових зобов'язань з плати за землю в частині земельного податку не настають.

Окремо у ІПК було зазначено, що суб’єкт господарювання який використовує земельну ділянку іншої особи зобов’язаний укласти з такою особою цивільно-правову угоду про надання права користування такою земельною ділянкою з особою, що за правовстановлюючими документами є її власником.

 

Від редакції:

Нагадаємо, що часто право власності на нерухоме майно і земельну ділянку, на якій воно розташоване, пов’язані між собою. Згідно з ст. 377 ЦКУ, право на земельну ділянку у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розміщені на ній, до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності або право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). 

Тобто, якщо попередній власник будівлі був власником і земельної ділянки, на якій вона розташована, то новий власник теж стає одночасно власником і будівлі, і земельної ділянки. При цьому розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об'єкти (крім багатоквартирних будинків та об’єктів державної власності, що підлягають продажу шляхом приватизації).

А ось якщо попередній власник був лише землекористувачем, то й новий власник отримує лише право користування земельною ділянкою. Тож, якщо право власності на цю землю належить іншій особі, саме вона й продовжує сплачувати земельний податок. Зміна власника будівлі на цей обов’язок жодним чином не впливає. 

Варто зазначити, що після укладання цивільно-правової угоди платником земельного податку буде власник такої земельної ділянки. Землекористувачі сплачують земельний податок (у вигляді орендної плати) тільки у випадку використання ділянок державної або комунальної власності на підставі відповідних договорів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»