• Посилання скопійовано

При отриманні у спадщину (дарунок) землі обов'язкова її експертна грошова оцінка

Яку оцінку землі слід враховувати при оподаткуванні доходу, отриманого у вигляді успадкованої чи прийнятої у дарунок земельної ділянки: експертну чи нормативну?

При отриманні у спадщину (дарунок) землі обов'язкова її експертна грошова оцінка

Оподаткування доходів фізосіб регулюється розділом IV ПКУ, відповідно до пп. 164.2.10 ПКУ якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з цим розділом, - повідомляє "Вісник. Офіційно про податки".

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено ст. 174 ПКУ, згідно з п. 174.3 якої особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровувані), які отримали спадщину (дарунок).

Відповідно до п. 174.8 ПКУ у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

З метою визначення вартості земельної ділянки проводиться експертна грошова оцінка земельної ділянки (ст. 5 Закону про оцінку земель).

Відповідно до ст. 15 цього Закону підставами для проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки є договір, який укладається в порядку, встановленому законом, а також рішення суду.

Отже, з метою визначення вартості земельної ділянки, отриманої у спадщину (дарунок), проводиться експертна грошова оцінка такої ділянки.

***

Читайте також: З 17 липня будуть діяти нові коефіцієнти нормативної грошової оцінки землі

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»