• Посилання скопійовано

Як сплачувати земельний податок за земельні ділянки під багатоквартирними будинками?

Чи має сплачуватись земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовані [а] будівлі (споруди), їх частини, або [б] нежитлові приміщення у багатоквартирних будинках, ФОП, яка застосовує ЄП і використовує такі будівлі (споруди), їх частини або приміщення для провадження господарської діяльності?

Як сплачувати земельний податок за земельні ділянки під багатоквартирними будинками?

ДФСУ у підкатегорії 112.01 «ЗІР» зазначає, що фізособа – підприємець – платник єдиного податку, який використовує будівлі (споруди), їх частини, для провадження госпдіяльності та який оформив свої права на земельну ділянку під такими об’єктами, не повинен сплачувати земельний податок.

Разом із тим, абз. 4 п. 297.1 ПКУ не передбачає звільнення від земельного податку для фізичної особи підприємця – платника єдиного податку у випадку, коли обов’язок щодо сплати податку виникає у нього як у співвласника багатоквартирного будинку у складі витрат на управління.

Платником податку за земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території виступає особа, щодо якої здійснено реєстрацію державних прав на таку земельну ділянку (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників).

Усі співвласники багатоквартирного будинку (в тому числі ФОП-платники ЄП) мають рівні обов’язки щодо здійснення витрат на управління будинком (пропорційно до своєї частки у спільному майні багатоквартирного будинку), до складу яких буде включатися передбачена законодавством плата за землю щодо земельної ділянки під таким будинком та прибудинковою територією.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»