• Посилання скопійовано

Адміністрування податку на нерухомість: сплата та звітність

Податківці нагадують, що податок на нерухомість сплачується окремо за житлову та нежитлову нерухомість

Адміністрування податку на нерухомість: сплата та звітність

Під час проведення з платниками, які обслуговуються у Офісі, співбесід з роз’яснення податкового законодавства, у них часто виникають запитання стосовно оподаткування та заповнення декларацій з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  а також щодо рішення Київської міської ради про встановлення ставок податку на території міста Києва. З огляду на це, Офіс великих платників інформує.

Правові основи оподаткування нерухомого майна відмінного від земельної ділянки встановлено ст. 266 ПКУ.

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової або нежитлової нерухомості.

Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Ставки податку для об'єктів житлової або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в місті Києві затверджено Рішенням Київської міської ради від 23.06.2011 р. №242/5629  (у редакції рішення Київської міської ради від 18.10.2018 р. №1910/5974).

Зазначеним рішенням на 2019 рік визначені нові ставки податку та впроваджено нову класифікацію будівель та споруд.

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку сплачується юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Юридичні особи, включені до Реєстру великих платників податків, податкову звітність за об'єкти нерухомості, що розташовані в межах населеного пункту місцезнаходження територіальних управлінь Офісу ВПП, подають до територіального управління Офісу ВПП такого міста.

Якщо платник податку на нерухомість має у власності декілька об'єктів житлової або нежитлової нерухомості на територіях різних сільських (селищних) рад, що належать до одного адміністративного району (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням об'єктів житлової або нежитлової нерухомості за КОАТУУ – різні), то він подає до одного контролюючого органу Декларації окремо по кожному коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об'єкта житлової або нежитлової нерухомості (кількість поданих Декларацій відповідатиме кількості кодів органів місцевого самоврядування, за якими знаходяться об'єкти житлової або нежитлової нерухомості за КОАТУУ).

Наказом Мінфіну від 15.11.2018 р. №897 з 18.01.2019 внесені зміни до наказу Мінфіну від 10.04.2015 р. №408 щодо  форми податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Суб’єктам господарювання, які є платниками податку на майно, відмінне від земельної ділянки необхідно звернути увагу на те, що до декларації  з податку на нерухоме майно тепер надаються окремі додатки щодо житлової та нежитлової нерухомості.

Податок  на майно, відмінне від земельної ділянки сплачується окремо за житлову та нежитлову нерухомість.

Рахунки для перерахування податку до бюджету розміщені на офіційному порталі ДФС України за електронною адресою sfs.gov.ua або в електронному кабінеті платника податків.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»