• Посилання скопійовано

Підприємства промисловості планують частково звільнити від земельного податку

Раді пропонують внести зміни до ПКУ щодо підвищення капітальних інвестицій у модернізацію, розширення виробництва та створення робочих місць

Підприємства промисловості планують частково звільнити від земельного податку

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10440 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення капітальних інвестицій у модернізацію, розширення виробництва та створення робочих місць).

Розробка законопроекта зумовлена необхідністю надати можливість промисловим підприємствам спрямувати частину коштів із земельного податку та орендної плати за користування земельною ділянкою на цільове інвестування модернізацію, розширення виробництва та створення робочих місць.

Таким чином, пропонується частково звільнити від сплати податку земельні ділянки підприємств промисловості, на яких розташовані виробничі приміщення, цехи, адміністративні будівлі, складські приміщення тощо. Податок за такі земельні ділянки (в межах та за межами населених пунктів) буде справлятися у розмірі 20% податку, обчисленого відповідно до статей 269, 270, 271, 274, 277, 284, 286, 287 ПКУ.

Кошти у розмірі 80% податку, що не сплачуються до бюджету, залишатимуться в розпорядженні платника податку та використовуватимуться ним на капітальні інвестиції у модернізацію, розширення виробництва та створення робочих місць. Кошти, що не сплачуються до бюджету, обліковуються як цільове фінансування і цільові надходження, відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

У разі порушення цільового використання коштів, що не сплачуються до бюджету, платник податку буде зобов’язаний сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також пеню і штрафні санкції згідно із законодавством починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Також пропонується уточнити, що річна сума платежу не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки, а для промислових підприємств - 1% нормативної грошової оцінки.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»