• Посилання скопійовано

Ветеранів праці пропонують звільнити від земельного податку: законопроект

Мінсоцполітики оприлюднило законопроект зі змінами до ПКУ та ще кількох нормативних актів щодо соціального захисту осіб похилого віку

Ветеранів праці пропонують звільнити від земельного податку: законопроект

Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб похилого віку". Ознайомитися з ним можна тут.

Зокрема, пропонується звільнити від сплати земельного податку (зміни до п. 281.1 ПКУ):

  • ветеранів праці,
  • осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною,
  • самотніх осіб похилого віку, які мають у власності жилий будинок, та осіб похилого віку, які мають дачу чи жилий будинок у садівничому товаристві відповідно до Закону  ,,Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших осіб похилого віку в Україні”.

Ветеранами праці пропонують вважати осіб, які:

  • працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об’єднаннях громадян, у фізичних осіб,
  • мають страховий стаж 42 роки – для чоловіків і 37 років – для жінок,
  • і вийшли на пенсію.

Особами похилого віку вважатимуться громадяни України, іноземці та особи без громадянства, що на законних підставах перебувають на території України, яким виповнилось 60 років. Залежно від вікової періодизації особи похилого віку належатимуть до таких категорій:

  • особи старечого віку – від 75 до 90 років включно;
  • довгожителі – особи, вік яких становить понад 90 років.

Особами передпенсійного віку будуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, що на законних підставах перебувають на території України, яким до досягнення пенсійного віку залишилося не більше ніж три роки.

Щодо працевлаштування осіб передпенсійного віку та осіб похилого віку, уточнено: підприємства у необхідних випадках забезпечують професійну переорієнтацію і перепідготовку осіб передпенсійного і похилого віку, зокрема, розширення можливостей набуття нових професійних і загальноосвітніх знань і компетентностей, освоєння нових професій з урахуванням адаптаційних і вікових можливостей цих осіб, за їхнім бажанням.

За особами передпенсійного та похилого віку в період професійної перепідготовки зберігається їхній середній місячний заробіток.

Особи  передпенсійного та  похилого  віку, які  зберегли  працездатність  і бажають працювати, у разі звернення до державної служби зайнятості мають право на соціальні послуги з пошуку підходящої роботи, професійної переорієнтації, інформаційні та консультаційні послуги з питань зайнятості населення та соціального страхування.

Особи передпенсійного віку до призначення пенсії або щомісячного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, у разі їх реєстрації в установленому порядку як безробітних мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги на випадок безробіття за рахунок коштів ФСС на випадок безробіття.

Особам  похилого  віку  гарантується  безплатна   кваліфікована   медична допомога в лікарнях (спеціалізованих геріатричних (геронтопсихологічних) відділеннях, геріатричних кабінетах, зокрема геронтопсихіатричних, у структурі консультативних поліклінік госпітальних округів) та інших стаціонарних, амбулаторно-поліклінічних установах, а також вдома з урахуванням досягнень геронтології та геріатрії в порядку, встановленому законодавством України про охорону здоров’я

Також змінами передбачено виплату компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до Закону ,,Про соціальні послуги” без здійснення підприємницької діяльності.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»