• Посилання скопійовано

Чоловік – ФОП, а дружина – ні: що з оподаткуванням квартири?

Як платити податок на нерухомість за квартиру, де зареєстрований ФОП, але яка належить його дружині, котра не є підприємцем? I як повідомляти податкову про таку нерухомість? Розгляньмо, що відповіли податківці в IПК від 25.11.2020 р. №4833/IПК/99-00-04-05-03-06

Чоловік – ФОП, а дружина – ні: що з оподаткуванням квартири?

У коментованій індивідуальній податковій консультації розглядаються два питання:

1) порядок сплати податку на нерухоме майно, а точніше, наявність пільги;

2) подання повідомлення №20-ОПП.

Автор запиту на коментовану IПК є підприємцем, який провадить діяльність у квартирі, де зареєстрований, але власником нерухомості є дружина, яка не здійснює підприємницької діяльності. Це уточнення є ключовим у відповіді на запитання.

 

Порядок сплати податку на нерухоме майно

Платниками податку на нерухоме майно є фізособи, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ). Об'єктом оподаткування є житлова та нежитлова нерухомість, у тому числі його частка (пп. 266.2.1 ПКУ).

 

Особливості при спільній власності

Визначення платників податку в разі перебування об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

а) якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку. Підпункт 266.1.2 ПКУ

 

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (пп. 266.3.1 ПКУ). Якщо йдеться про платника податку — фізособу, то на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно податківці самостійно обчислюють суму податку.

При обчисленні суми податкового зобов'язання податкові органи враховують (пп. 266.4.1 та пп. 266.4.2 ПКУ):

— пільги з податку для квартир (незалежно від їх кількості) — база оподаткування1 зменшується на 60 кв. м. Наприклад, фізособа — власник квартири загальною площею 82,4 кв. м сплатить податок лише за 22,4 кв. м;2

1 У тому числі їх часток, що перебувають у власності фізособи.

2 За умови що фізособа не є власником інших типів об'єктів житлової нерухомості (будинків), у тому числі їх часток, тоді база зменшиться на 180 кв. м, див. пп. 266.4.1 ПКУ.

— додаткові пільги, встановлені сільськими, селищними, міськими радами та радами об'єднаних територіальних громад.

Але пільги для фізосіб не будуть застосовані, якщо (пп. 266.4.3 ПКУ):

— площа квартири перевищує 300 кв. м (п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі);

квартира використовується власником з метою одержання доходів (здається в оренду, лізинг, позичку, використовується у підприємницькій діяльності).

I от у коментованій IПК податківці прямо вказують на дотримання цих умов. Хоча тут слід врахувати, що власником нерухомості є дружина, яка не отримує доходу від використання нерухомості, тому й не втрачає пільгу. Її чоловік не є власником квартири, проте є фізособою-підприємцем і провадить підприємницьку діяльність.

 

Подання повідомлення за ф. №20-ОПП

Важливо врахувати, чи місце реєстрації ФОПа за ЄДР та місце здійснення господарської діяльності за заявою про спрощену систему оподаткування різняться. Адже постає питання щодо необхідності (не)подання повідомлення №20-ОПП.

Так, об'єктами оподаткування й об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування й об'єкти, пов'язані з оподаткуванням (п. 63.3 ПКУ).

У коментованій IПК податківці повідомляють: якщо місце проживання підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов'язане зі здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП повинен подати повідомлення за формою №20-ОПП, у якому повідомити про місце проживання як про об'єкт оподаткування.

На наш погляд, це не зовсім правильно. Об'єктами оподаткування й об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків (п. 8.2 Порядку №1588). У разі здійснення виду діяльності, який не потребує наймання окремого офісного приміщення, ФОП здійснює діяльність удома у квартирі, де він зареєстрований як фізособа та ФОП одночасно. Але у нашому випадку власником квартири є дружина, яка не має жодного стосунку до підприємницької діяльності чоловіка, не здає йому квартиру в оренду (користування).

У повідомленні №20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду (п. 8.4 Порядку №1588). Тож хіба в описаній в IПК ситуації у фізособи-підприємця виникає такий обов'язок?!

На наш погляд, за умовами ситуації, наведеної у коментованій IПК, підприємець не зобов'язаний подавати повідомлення за формою №20-ОПП.

Податковою адресою підприємця є місце його реєстрації за ЄДР, за яким він перебуває на обліку як платник податків.

У такому разі, наприклад, згідно з пп. 298.1.1 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування фізособа-підприємець подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву за формою, затвердженою Наказом №308, у полі 4 «Податкова адреса (місцезнаходження / місце проживання) суб'єкта господарювання» якої зазначає адресу реєстрації за ЄДР (тобто «місце реєстрації»).

Якщо підприємець — платник єдиного податку планує здійснювати діяльність у заздалегідь не визначених місцях, то у графі «Область, район, населений пункт» поля 6 «Місце провадження господарської діяльності» заяви пише: «Надання послуг на території України» та/або «Торгівля на території України». При цьому інші графи поля 6 заяви не заповнює1.

1 Додатково див. ЗIР, підкатегорія 107.01.01, запитання: «Яка інформація зазначається у полі 6 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо ФОП — платник ЄП планує здійснювати діяльність у заздалегідь не визначених місцях (надання послуг, торгівля на виставках, ринках)?».

Отже, враховуючи умови запитання в IПК, якщо місце реєстрації ФОПа збігається з адресою за ЄДР та одночасно з місцем реєстрації у житловому приміщенні, то у ФОПа не виникає обов'язку подання повідомлення форми №20-ОПП.

Платники податків можуть переглянути інформацію про об'єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного кабінету (п. 8.8 Порядку №1588).аці ми розповідали тут.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»