• Посилання скопійовано

Військовий збір планують виключити з доходів Держбюджету, але не відмінити

У Раді зареєстровано законопроєкт щодо збільшення фінансування ЗСУ шляхом зарахування військового збору до спеціального фонду Державного бюджету України

Військовий збір планують виключити з доходів Держбюджету, але не відмінити

28 січня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №6566 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо збільшення фінансування Збройних Сил України шляхом зарахування військового збору до спеціального фонду Державного бюджету України" (завантажити). Його авторами є нардепи з партії "Голос".

Як пояснюють законотворці, попри логічне цільове спрямування військового збору на потреби Збройних Сил України на сьогодні він зараховується до загального фонду Державного бюджету України, не маючи цільового спрямування. У такий спосіб нівелюється ідея запровадження військового збору як додаткового джерела для забезпечення обороноздатності України. Також така ситуація вводить в оману платників податків, оскільки назва цього збору однозначно вказує, що платники податків, сплачуючи військовий збір, тим самим допомагають українській армії, тоді як насправді це приховане збільшення ПДФО на 1.5 %.

Зі загостренням ситуації на сході України зараз існує нагальна потреба встановити належне фінансування для української армії та подбати про потреби військовослужбовців, які охороняють кордони нашої держави.

Одним зі способів збільшити фінансування ЗСУ може бути зарахування військового збору до спеціального фонду Державного бюджету України та відповідно його спрямування на забезпечення обороноздатності держави.

З огляду на це, законопроєктом пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України:

  • виключити військовий збір з доходів загального фонду Державного бюджету України та встановити його джерелом наповнення спеціального фонду;
  • спрямовувати кошти, що надходитимуть від сплати військового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, на забезпечення діяльності Збройних Сил України, здійснення закупівлі та модернізації військової техніки;
  • доручити Уряду у місячний строк з дня прийняття цього законопроєкту підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України проект закону про внесення змін до Державного бюджету України на 2022  рік, що відображатимуть зміст наведених змін до Бюджетного кодексу України.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 квітня 2022 року, крім пункту 2 розділу ІІ цього Закону, що набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»