• Посилання скопійовано

В яких випадках благодійна допомога оподатковується ВЗ?

Якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує граничний розмір у 2022 році 3470 грн, то сума такої допомоги в частині її перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах

В яких випадках благодійна допомога оподатковується ВЗ?

ДПС у Кіровоградській області розповідає, що не оподатковується військовим збором сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцем на користь працівника, яка сукупно у 2022 році не перевищує 3470 грн. (у 2020 році – 2940 грн., у 2021 році – 3180 грн.), а в частині її перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах.

Відповідно до пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, згідно з п. 164.2 ПКУ, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) та інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

У разі якщо працедавець надає окремим працівникам матеріальну допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення та носить разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, то сума такої допомоги є нецільовою благодійною допомогою та оподатковується, з урахуванням п. 170.7 ПКУ.

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2020 році – 2940 грн., у 2021 році – 3180 грн., у 2022 році – 3470 гривень).

При цьому, якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, то сума такої допомоги в частині її перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах.

***

Читайте також: 3470 грн – сума неоподатковуваної ПДФО благодійної допомоги у 2022 році

***

Джерело: ДПС у Кіровоградській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»