• Посилання скопійовано

За зруйновані склади, офіси та будинки не потрібно буде сплачувати податок: прийнято за основу закон

Прийнятим у І читанні законопроєктом №7632 пропонується звільнити від податку на нерухомість квартири, офіси, будинки яких пошкоджені чи знищені через війну, незалежно від території їх знаходження

За зруйновані склади, офіси та будинки не потрібно буде сплачувати податок: прийнято за основу закон

21 вересня ВРУ прийняла у І читанні проєкт Закону №7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від cплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Ним пропонується прописати у ПКУ особливості нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2022 рік та за наступні податкові звітні періоди, включаючи рік, в якому сплине трирічний строк з дати припинення чи скасування воєнного стану, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що були зруйновані чи пошкоджені внаслідок збройної агресії РФ, незалежно від включення відповідної території до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Зокрема, у ПКУ особливості нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2022 рік та за наступні податкові звітні періоди, включаючи рік, в якому сплине трирічний строк з дати припинення чи скасування воєнного стану, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що були зруйновані чи пошкоджені внаслідок збройної агресії РФ, незалежно від включення відповідної території до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Зокрема, у ПКУ буде закріплено норму про ненарахування та не сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, починаючи з місяця, в якому відбулося руйнування об’єкта, що підтверджується актом огляду об’єкта, складеного органом державної влади (наприклад, ДСНС України чи її територіальним органом) чи органом місцевого самоврядування.

Припинення нарахування та сплати податку за пошкоджений об’єкт застосовуватиметься щодо таких об’єктів на весь період припинення їх використання. Нарахування та сплата податку, якщо звільнення від такого податкового обов’язку не передбачено іншими положеннями цього Кодексу, будуть відновлені з місяця, наступного за місяцем, в якому відновилося використання об’єкта після закінчення ремонту чи реконструкції.

Про дату відновлення використання об’єкта платники податку – фізичні особи зобов’язані надати письмове повідомлення контролюючому органу за своєю податковою адресою не пізніше 30 квітня року, наступного за роком, в якому відновилося використання об’єкта. Таке повідомлення не надається, якщо від податкового обов’язку за відповідний період передбачено звільнення іншими положеннями ПКУ.

Після відновлення використання об’єкта платники податку – юридичні особи зобов’язані задекларувати до сплати в бюджет податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за період до кінця поточного року не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем відновлення використання такого об’єкта, якщо від податкового обов’язку за відповідний період не передбачено звільнення іншими положеннями ПКУ.

Якщо використання об’єкта не відновиться до 31 грудня року, в якому сплине трирічний строк з дати припинення чи скасування воєнного стану, то подальше звільнення від податкового обов’язку на кожен наступний календарний рік відбувається за рішенням відповідного органу місцевої влади на підставі звернення власника (власників) об’єкта нерухомості та за результатами огляду стану об’єкта у порядку, визначеному КМУ, якщо звільнення від такого податкового обов’язку не передбачено іншими положеннями ПКУ.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»