• Посилання скопійовано

Кабмін уточнив порядок сплати пенсійного збору з послуг мобільного зв’язку

Уточнено, що платниками пенсійного збору з операцій з відчуження легкових авто є підприємства та фізособи, які набувають право власності на легкові авто (крім оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома))

Кабмін уточнив порядок сплати пенсійного збору з послуг мобільного зв’язку

Кабмін постановою від 08.10.2022 р. №1129 вніс зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

По-перше, викладено у новій редакції Звіт про нарахування та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку.

По-друге, уточнено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі (крім легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

По-третє, у новій редакції викладено пункти 15-12 —15-15 викласти в такій редакції:

Згідно з ними, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачують підприємства, установи та організації, фізичні особи, які користуються послугами мобільного зв’язку та не надають електронних комунікаційних послуг (далі — кінцеві користувачі послуг), а також постачальники електронних комунікаційних послуг, які надають послуги мобільного зв’язку кінцевим користувачам послуг безоплатно.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування не сплачується кінцевими користувачами послуг у разі відправлення (здійснення) благодійного електронно-комунікаційного повідомлення.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку не сплачується, якщо ними користуються річкові, морські, повітряні, космічні транспортні засоби, засоби наземного технологічного транспорту (у тому числі таксі), що мають стаціонарно вбудоване обладнання радіозв’язку, радіонавігації та радіоастрономії, яке не може бути відокремлено від таких засобів без втрати його технологічних або експлуатаційних якостей чи характеристик.

Не є об’єктом оподаткування:

  • транслювання програм радіостанціями та телевізійними станціями;
  • передавання або прийом інформації за допомогою радіозв’язку мережами відомчого чи технологічного зв’язку, що не мають автоматичної комутації з електронною комунікаційною мережею загального користування;
  • користування радіотелефонами та радіоподовжувачами, підключеними до номерів квартирних телефонів;
  • суми, які сплачуються одним постачальником електронних комунікаційних послуг іншому постачальнику, у тому числі іноземному, зокрема для компенсації вартості послуг з роумінгу (або покриття від’ємного сальдо взаєморозрахунків з роумінгу) як плата за пропуск трафіка, за доступ до електронної комунікаційної мережі, інфраструктури, засобів та/або послуг з метою їх використання для надання послуг кінцевим користувачам послуг або іншим постачальникам електронних комунікаційних послуг;
  • вартість послуг з відправлення (здійснення) благодійного електронно-комунікаційного повідомлення.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачується у розмірі 7,5% вартості будь-яких послуг мобільного зв’язку, сплаченої кінцевими користувачами таких послуг постачальнику електронних комунікаційних послуг, що їх надає, включаючи вартість вхідних та вихідних телефонних дзвінків, абонентну плату, плату за роумінг, суму страхового завдатку, авансу, зазначених у рахунку на оплату послуг мобільного зв’язку.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачується платниками збору постачальнику електронних комунікаційних послуг одночасно з оплатою ними зазначених послуг. Постачальники електронних комунікаційних послуг перераховують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, якщо протягом робочого дня сума збору, яка обліковується:

  • дорівнює або перевищує 1000 гривень, — не пізніше ніж наступного робочого дня;
  • менша ніж 1000 гривень, — не пізніше того робочого дня, коли сума збору становитиме 1000 гривень.

Документом, що підтверджує сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку, є платіжне доручення постачальника електронних комунікаційних послуг про перерахування суми збору на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»