• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна

Згідно з підпунктом 163.1.1 пункту 163.1 розділу IV "Податок на доходи фізичних осіб" Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід.

Відповідно до підпункту 164.2.4 пункту 164.2 статті 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями статті 173 цього Кодексу.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна регламентується статтею 173 Кодексу, пунктом 173.1 якої встановлено, що дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пункті 167.2 статті 167 цього Кодексу, тобто 5%.

Як виняток з положень пункту 173.1 цієї статті, під час продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою 1 % (абзац перший пункту 173.2 статті 173 Кодексу).

Абзацом другим пункту 173.2 статті 173 Кодексу встановлено, що дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року другого та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною у пункті 167.2 статті 167 цього Кодексу - 5 %.

Частиною першою статті 1011 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. N 435-IV встановлено, що за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

У випадку коли фізична особа - комітент продає своє майно за посередництвом юридичної особи - комісіонера, комісіонер здійснює продаж майна від свого імені, з подальшим нарахуванням і виплатою доходу комітенту - фізичній особі, то такий комісіонер є податковим агентом платника податку стосовно доходів від продажу автотранспортного засобу, і повинен виконати всі обов’язки, передбачені пунктом 176.2 статті 176 Кодексу.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»