• Посилання скопійовано

Умови реалізації права на податкову знижку за оплату допоміжних репродуктивних технологій

Які умови реалізації права на застосування податкової знижки за оплату допоміжних репродуктивних технологій та які документи слід надати до органів ДПС для підтвердження таких витрат?

Статтею 166 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI встановлено, що платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 ПКУ. До цього переліку включається сума витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік (пп. 166.3.6 ст. 166 ПКУ).

Відповідно до положень частини сьомої ст. 281 Цивільного кодексу України, ст. 123 Сімейного кодексу України, ст. 48 Основ законодавства України про охорону здоров’я та з метою удосконалення медичної допомоги населенню при лікуванні безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.12.2008 р. №771 було затверджено Інструкцію про порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій, яка визначає порядок та умови застосування методик допоміжних репродуктивних технологій.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації (пп. 166.1.2 ст. 166 ПКУ). Згідно з пп. 166.2.1 ст. 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). Оригінали зазначених у підпункті 166.2.1 документів не надсилаються органу ДПС, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (пп. 166.2.2 ст. 166 ПКУ).

Отже, податкову знижку у вигляді суми витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій платник податку може отримати починаючи з 2012 року за наслідками 2011 року, але не більше суми, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»