• Посилання скопійовано

Податкова соціальна пільга одинокій матері, яка має двох дітей

На підприємстві, де працює мати двох дітей (шести та десяти років), їй надається податкова соціальна пільга на двох дітей віком до 18 років. У 2012 році жінка розлучилася з чоловіком. Чи має вона право на підвищену соціальну пільгу?

Підпунктом 169.1.2 Податкового кодексу України встановлено, що платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на податкову соціальну пільгу в розмірі 100% (536,5 грн у 2012 р.) у розрахунку на кожну таку дитину.
Водночас платник податку, який є одинокою матір’ю, має право на податкову соціальну пільгу в розмірі, що дорівнює 150% від встановленого Кодексом розміру (у 2012 р. — 804,75 грн) у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (пп. «а» пп. 169.1.3 ПКУ).
При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків, визначається як добуток суми, визначеної пп. 169.4.1 Податкового кодексу (1500 грн у 2012 р.) та відповідної кількості дітей (у даному випадку 1500 х 2 = 3000 грн).
Відповідно до п. 5 Порядку №1227, яким встановлено перелік документів, обов’язкових до подання на застосування соціальної пільги, одинока матір, яка має дитину (дітей) віком до 18 років, повинна подати роботодавцю копію свідоцтва про народження дитини (дітей) та копію свого паспорта.
Для цілей цього підпункту одинокою матір’ю вважається особа, яка на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної пп. «а» пп. .169.1.3 Податкового кодексу, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.
Таким чином, якщо заробітна плата одинокої матері, яка має двох дітей, не перевищує 3000 грн, вона має право на застосування пільги в розмірі 150% на кожну дитину.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»