• Посилання скопійовано

Іноземні інвестиції фізосіб-резидентів

Яким чином фізична особа — резидент України може здійснити операцію щодо інвестиції за кордон, а саме — придбати частку компанії-нерезидента? Чи потрібна на зазначену операцію ліцензія Нацбанку України? Чи підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб ця операція?

Відповідно до пп. «е» п. 4 ст. 5 Декрету про валютне регулювання здійснення інвестицій за кордон, у тому числі шляхом придбання цінних паперів, за винятком цінних паперів або інших корпоративних прав, отриманих фізичними особами — резидентами як дарунок або у спадщину, потребує отримання резидентом України індивідуальної ліцензії.
При цьому інвестицією за кордон є валютна операція, яка передбачає придбання суб’єктами інвестицій основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав, цінних паперів та їх похідних в обмін на валютні цінності з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту (п. 1.1 глави 1 Інструкції №122).
Також слід зазначити, що порядок здійснення внеску регулюватиметься законодавством держави компанії-нерезидента і має бути відображено в установчих документах цієї компанії, оскільки відповідно до ст. 46 Закону №2709 до засновницького договору, що є установчим документом юридичної особи з іноземною участю, застосовується право держави, у якій буде створено юридичну особу.
Щодо оподаткування і декларування прибутків (доходів), то відповідно до п. 1.9 глави 1 Інструкції №122 усі доходи (прибутки), одержані від здійснення інвестицій за кордоном, підлягають перерахуванню в Україну, а також декларуванню згідно зі встановленим порядком.
Крім того, пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу визначено (з урахуванням вимог пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 цього Кодексу), що якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 цього Кодексу, тобто 15 та 17%.
Дохід, отриманий з джерел за межами України, — це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, дивіденди, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо (пп. 14.1.55 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
При цьому відповідно до п. 164.4 ст. 164 Податкового кодексу під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражено в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Нацбанку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.
Абзацом першим пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу встановлено, що у разі, якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, сума такого зменшення визначається за зазначеними підставами у річній податковій декларації.
Таким чином, оскільки резидент здійснює заходи щодо придбання активів компанії-нерезидента, така операція не розглядається як об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб.
Водночас у разі отримання резидентом іноземних доходів від будь-яких видів діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, дивіденди, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо, сума такого доходу мафє бути включена до загального річного оподатковуваного доходу, при цьому такий резидент зобов’язаний подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію.

«Вісник податкової служби України», червень 2012 р., №23

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»