• Посилання скопійовано

Оподаткування доходів фізосіб-нерезидентів, отриманих від продажу спадку — земельної ділянки

Лист ДПСУ від 16.08.2012 р. №374/0/141-12/Б/17-1114

ДПС листом від 16.08.2012 р. №374/0/141-12/Б/17-1114 надала роз'яснення щодо обкладення податком на доходи фізосіб доходу від продажу земельної ділянки, отриманої у спадок фізособою-нерезидентом, та від здавання нерухомості в оренду.
Так, у листі звертається увага, що згідно з п. 172.9 ст. 172 ПКУ дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, які здійснюються фізособами-нерезидентами, оподатковується згідно із зазначеною статтею у порядку, встановленому для резидентів, за ставками, визначеними у п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15% і 17%).
При цьому податківці наголошують, що згідно з п. 172.1 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податків від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові будівлі та споруди, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, яка не перевищує норми безкоштовної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу залежно від її призначення, і за умови перебування такого майна у власності платника податків понад три роки, не оподатковується. Умова про перебування такого майна у власності платника податків понад три роки не поширюється на майно, отримане таким платником у спадок.
Своєю чергою, у листі звертається увага на те, що згідно з пп. 170.1.5 ст. 170 ПКУ, у разі якщо орендар є фізособою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування і сплату (перерахування) податку до бюджету, виступає платник податку — орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в терміни, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, а сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за наслідками такого року відображаються у річній податковій декларації.
У разі здійснення нотаріальної дії з посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір органу ДПС за податковою адресою платника податків — орендодавця .

На підставі: ЮРЛІГА

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»