• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО підприємствами, що мають відокремлені підрозділи

Суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб за звітний період, перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачується юридичною особою, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням. У разі якщо юрособа не має відокремлених філій, проте частина її працівників працює в іншому місті, ПДФО виплачується до бюджету за місцезнаходженням неуповноважених підрозділів. Про це розповіли у Державній податковій інспекції в Черкасах.
Як пояснили фахівці ДПІ, обов'язок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету покладено на податкового агента, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податків та зобов'язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок.
Порядок сплати податку до бюджету передбачено статтею 168 ПКУ, згідно з якою податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормам Бюджетного кодексу України.
Згідно зі ст. 64 Бюджетного кодексу України ПДФО, який сплачується податковим агентом — юридичною особою (його філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) або представництвом нерезидента — юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за його місцезнаходженням в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізособі.
Згідно зі ст. 168.4.2 ПКУ такий порядок застосовується всіма юридичними особами, в т.ч. тими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої територіальної громади, а також відокремленими підрозділами, яким в установленому порядку надано повноваження з нарахування, утримання та сплати (перерахуванню) до бюджету податку.
У разі прийняття рішення про створення відокремленого підрозділу юридична особа повідомляє про це органи ДПС за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням таких новостворених підрозділів в установленому порядку.
Згідно зі ст. 168.4.3 ПКУ суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.
У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважено сплачувати ПДФО, всі обов'язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Джерело: UBR

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»