• Посилання скопійовано

Уся сума коштів, отримана підприємцем на поточний рахунок, є загальним оподатковуваним доходом

Чи включається до складу валового доходу ФОП на загальній системі оподаткування сума транзитних коштів (кошти, перераховані за договором комісії), отриманих на розрахунковий рахунок?

Відповідно до пп. 14.1.56 ст. 14 ПКУ від 02.12.2010 р. №2756-VI (зі змінами та доповненнями) доходи — загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами. Згідно з пп. 164.1.3 ст. 164 ПКУ загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності згідно зі статтею 177 ПКУ.
Підпунктом 177.2 ст. 177 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.
Поряд із цим повідомляємо, що відповідно до пп. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи — підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтвердні документи щодо походження товару.
Для фізичних осіб — підприємців, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, порядок ведення Книги обліку доходів і витрат затверджено Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1025 (далі — Порядок).
Відповідно до п. 3.3. Порядку у графі 3 Книги обліку доходів і витрат щодня відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності зі сумарним підсумком за місяць, квартал, рік.
Таким чином, вся сума коштів, отримана фізичною особою — підприємцем на поточний рахунок, є загальним оподатковуваним доходом (виручкою), яка відображається у книзі обліку доходів та витрат.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»