• Посилання скопійовано

Прощені кредитором борги оподатковуються ПДФО

Якщо кредитор пробачив Вам борг, Вам необхідно до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи отримані в 2012 році

Прощені кредитором борги оподатковуються ПДФО

Сума боргу, прощена кредитором, вважається доходом отриманим платником податку, як додаткове благо. Водночас, головною умовою є те, що таке рішення прийнято кредитором самостійно і не пов’язане з процедурою банкрутства.

Кредитор повідомляє платника податку – боржника про анулювання боргу:

- рекомендованим листом з повідомленням про вручення; 

- шляхом укладення відповідного договору;

- шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто.

Крім того, кредитор включає суму цього боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого на користь платників податку за підсумками звітного періоду. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Тобто, якщо кредитор пробачив Вам борг, Вам  необхідно до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи отримані в 2012 році. В свою чергу необхідно до 1 серпня 2013 року сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів.

Ставка 17 відсотків застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні. Сума, яка не перевищує 10730 гривень оподатковується за ставкою 15 відсотків.

Доходи отримані, як додаткове благо визначені п.164.2.17 ст. 164 ПКУ. Ставки податку вказані відповідно п. 167.1 ст. 167 ПКУ. Термін спати податкового зобов’язання вказано в п.179.7 ст. 179 ПКУ. 

 

 

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»