• Посилання скопійовано

Лікарняний платника єдиного податку: нюанси оподаткування

Роз'яснено, як правильно оподатковувати ПДФО допомогу на випадок тимчасової втрати працездатності, отриманої платником єдиного податку

Лікарняний платника єдиного податку: нюанси оподаткування

Міндоходів розглянуто питання оподаткування ПДФО допомоги на випадок тимчасової витрати працездатності, отриманої платником єдиного податку.

Так, особи, які застраховані на добровільних засадах у ФСС з ТВП, та фізособи (підприємці, що сплачують ЄП (крім осіб, які знаходились у страхових випадках, або у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за умови сплати страхових не менше повних 6 календарних місяців протягом останніх 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати, у разі настання в неї одного зі страхових випадків, зокрема, тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Враховуючи те, що допомога по тимчасовій непрацездатності повністю або частково компенсує втрату доходу, то сума отриманої допомоги не є виручкою від реалізації товарів фізособи – підприємця та, відповідно, не є об’єктом оподаткування єдиним податком, а отже оподатковується ПДФО на загальних підставах.

Якщо окремі види оподатковуваних доходів не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов'язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня року, що настає за звітним, подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»