• Посилання скопійовано

Нульова ставка – не для всіх!

Платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини або дарунка, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про доходи

Нульова ставка – не для всіх!

Вартість спадщини і дарунків, якщо вони отримані від  члена сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, батьки і діти),  або ж отримані інвалідом I групи або особою, що має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківської опіки, або дитиною-інвалідом, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. У інших випадках ставка податку складає 5 %.

Якщо ж спадщину  або дарунок  громадянин України отримує від громадянина іншої країни  або навпаки, ставка податку складатиме 15 або 17 % - залежно від вартості таких об’єктів.

Платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини або дарунка, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації. В інших випадках громадяни зобов'язані задекларувати такі доходи до 1 травня року, що йде за роком, в якому отриманий доход у вигляді спадщини  або дарунка, і до 1 серпня сплатити з таких доходів відповідну суму податку.

Порядок оподаткування доходу, отриманого у вигляді спадщини або дарунка визначено ст.174 Податкового кодексу.

Джерело: ДФС у Сумській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»