• Посилання скопійовано

Поворотна фіндопомога не повернута в строк: оподаткування

Якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі строк, то вона включається до складу доходів фізособи – підприємця

Поворотна фіндопомога не повернута в строк: оподаткування

ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві інформує платників податків щодо оподаткування поворотної фінансової допомоги, що отримана фізичною особою – підприємцем під час застосування загальної системи оподаткування, та яка залишилась не повернутою ним протягом 12 календарних місяців з дня її отримання під час застосування вже спрощеної системи оподаткування.

Поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

Згідно з п.177.1 ст. 177 Податкового кодексу України оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб – підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності.

Враховуючи те, що поворотна фінансова допомога (позика), отримана фізичною особою – підприємцем, яка застосовує загальну систему оподаткування, відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, протягом дії договору сума такої допомоги не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

Якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі строк, то вона включається до складу доходів фізичної особи – підприємця.

Згідно з пп. 292.1.1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу доходом фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі.

Отже, поворотна фінансова допомога, отримана фізичною особою – підприємцем -  платником єдиного податку у період застосування загальної системи оподаткування й не повернута нею протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (термін повернення припав на період застосування спрощеної системи оподаткування), включається до складу доходу й оподатковується за ставками, визначеними пунктами 293.2, 293.3 ст. 293 Податкового кодексу, за умови не перевищення обсягу доходу, визначеного п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу.

При перевищенні у податковому (звітному) періоді обсягу доходу, визначеного цим пунктом, платник єдиного податку зобов’язаний застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку в розмірі 15% і за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої, третьої або п’ятої групи, або перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом.

Джерело: ДПІ у Подільському районі м. Києва

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»