• Посилання скопійовано

Допомога на лікування не оподатковується ПДФО

В Узагальнюючій податковій консультації роз'яснено, що благодійна допомога на лікування не оподатковується ПДФО лише у разі надання благодійною організацією підтверджуючих документів

Допомога на лікування не оподатковується ПДФО

Міндоходів наказом від 10.04.2014 р. №235 затвердило Узагальнюючу податкову консультацію (далі - УПК), в якій роз'яснило, чи оподатковуються ПДФО  кошти, надані благодійною організацією як допомога на лікування або медичне обслуговування фізособи в Україні або за кордоном, і які необхідно підтвердні  документи для цілей оподаткування.

Податківці нагадали, що до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються та, відповідно, не підлягають оподаткуванню ПДФО, кошти або вартість майна (послуг), що надаються йому як допомога на лікування та медобслуговування за рахунок благодійної організації.

При цьому наголошено, що ці норми застосовуються благодійною організацією лише за наявності документів, які підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування або медобслуговування (в разі здійснення попередньої оплати таких послуг) або факт надання послуг з лікування або медичне обслуговування платника податку (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг).

Такими підтвердними документами можуть бути, зокрема:

 - документи, що підтверджують потребу фізособи – платника податку в лікуванні та медобслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану платника податку),

- документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи в залежності від необхідного лікування  або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Насамкінець зазначено, що ПКУ не визначає відмінностей в оподаткуванні ПДФО сум допомоги для оплати вартості таких послуг в Україні або за кордоном.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»