• Посилання скопійовано

Спадщина від родичів ІІ ступеня споріднення не оподатковуватиметься ПДФО

Верховна Рада прийняла за основу проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування спадщини

Спадщина від родичів  ІІ ступеня споріднення не оподатковуватиметься ПДФО

29 травня прийнято у першому читанні проект Закону від 26.02.2014 р. №4281 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)".

Законопроектом пропонується звільнити від сплати податку на доходи при оформленні спадщини не лише спадкоємців першої черги споріднення, а й другої черги споріднення. При цьому оцінка успадкованого майна для таких спадкоємців не повинна здійснюватися.  

 

Нагадаємо, що сьогодні нульова ставка зі сплати податку за оформлення спадщини розповсюджується тільки на першу чергу споріднення. Проте рідні брати та сестри, баба та дід, як з боку батька, так і з боку матері, та онуки сплачують 5% податку за оформлення спадщини. Найбільш гострою ця проблема є при оформленні спадщини у сільській місцевості, де  сплата податку за отримання майна  у спадщину та плата за проведення оцінки майна становить у рази більше, ніж реальна вартість такого майна.

Окрім того, уточнено порядок оподаткування подарунків. Так, згідно з документом, вартість подарунків, одержаних обдарованим першого ступеня споріднення з дарувателем - резидентом, оподатковується за нульовою ставкою. Вартість подарунків, одержаних від дарувателя - резидента особами, які не відносяться до першого ступеня споріднення з таким дарувателем, оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»