• Посилання скопійовано

Право на податкову соцпільгу у розлученого батька, який має двох дітей до 18 років

Батько, який має двох дітей віком до 18 років, які проживають з дружиною від першого шлюбу, може скористатися правом на застосування до його доходу податкової соціальної пільги у розмірі 1378 грн

Право на податкову соцпільгу у розлученого батька, який має двох дітей до 18 років

На цьому ДФС у Чернігівській області наголосила у листі від 17.06.2016 р. №1987/10/25-01-13-01-10.

Для цього згідно з Порядком №1227 працівнику до підприємства слід подати:

 - заяву щодо застосування податкової соцпільги;

- копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа - платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну.

До заяви слід додати також документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами може бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

Податківці також наголошують, що ПСП може надаватися тільки одному із батьків дітей. Тобто батько матиме право на ПСП лише, якщо його колишня дружина (мати дітей) при одержанні податкової соціальної пільги за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей.

Щодо розміру податкової соцпільги, то працівник, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на ПСП у розмірі 100% суми ПСП у розрахунку на кожну таку дитину (пп. 169.1.2 ПКУ). Отже, у 2016 році розмір ПСП працівника, який утримує двох дітей віком до 18 років, буде становити 1378 гривень (689 грн х 2). Такий розмір ПСП застосовується до зарплати працівника, якщо її розмір протягом 2016 року не перевищуватиме 3860 грн.

Отже, за умови дотримання усіх вищезазначених умов, батько, який має двох дітей віком до 18 років, які проживають з дружиною від першого шлюбу, матиме право на застосування ПСП у розмірі 689 грн у розрахунку на кожну свою дитину (тобто 1378 грн загалом).

Читайте також: Застосовуємо податкову соціальну пільгу до зарплати працівника, який утримує дітей

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Чернігівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»