• Посилання скопійовано

Якщо підприємець надає документ про його реєстрацію, ПДФО не утримується

ДФС роз'яснила: якщо підприємець надає документ про його реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, податковий агент ПДФО та військовий збір не утримує

Якщо підприємець надає документ про його реєстрацію, ПДФО не утримується

ДФС у Запорізькій області зазначає, що юридична особа є податковим агентом до доходів, які вона нараховує та виплачує самозайнятій особі.

Якщо приватний підприємець надає копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, податковий агент подає до ДФС за місцем реєстрації податковий розрахунок за формою №1-ДФ.

В такому розрахунку податковий агент зазначає суму нарахованого і виплаченого доходу з ознакою доходу "157".

ПДФО та військовий збір з таких доходів не утримується і не сплачується, оскільки приватний підприємець здійснює оподаткування такого доходу самостійно.

Отже, якщо підприємець надає документ про його реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, податковий агент податок на доходи фізичних осіб не утримує.

Зазначена норма визначена пп. 14.1.180, пп. 165.1.36  та п. 177.8 ПКУ.

 

Від редакції: Зверніть увагу, що наявність копії витягу з реєстру платників єдиного податку знімає можливі питання оподаткування доходів ПДФО з урахуванням норми пп. 165.1.36 ПКУ. Норма цього підпункту говорить про те, що доходи фізособи, з яких сплачується єдиний податок, не обкладаються ПДФО. Отже, якщо вид діяльності, за який ФОП виплачується дохід, співпадає з видами діяльності, зазначеними у такому витягу, ПДФО з такого доходу не утримується та не сплачується юрособою (а отже, не сплачується і військовий збір). 

Докладніше про нюанси неутримання ПДФО та військового зобору та відображення доходів єдиноподатника у ф. 1 ДФ читайте у аналітиці  та консультації. 

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»